Recepten

Een voedzaam ontbijt

Niets kan je zo goed helpen om lekker in je vel te zitten als voedzaam te ontbijten. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. Ze zeggen dan ook: ontbijt als een keizer, lunch als een prins en neem een diner als een bedelaar. 
Als je met lichamelijke klachten bij een arts komt die middels de TCM werkt, zal deze je eerst naar je eetpatroon vragen en je daarmee aan de slag zetten. Middels deze wijze worden al eeuwen lang veel mensen van hun kwalen af geholpen. 

Deze geneeskunde kijkt middels de vijf elementen, Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water naar de wereld, mensen en het lichaam. Tussen 7.00-11.00 is het element Aarde het meest actief, het element van de maag en de milt. Je maag staat als het ware als een grote wok op het vuur om gevuld te worden, zodat je lichamelijke motor genoeg brandstof heeft om de dag door te komen. 


En in een wok gooi je geen boterhammen met hagelslag, maar ook geen yoghurt met fruit. Ingrediënten die wij in de Westerse wereld tot ons nemen in de ochtend zijn eigenlijk niet geschikt voor de maag om te verteren. Ze zijn te koud, ongekookt, halfgaar en zorgen ervoor dat de maag ze niet goed ‘gaar’ kan maken. Waar ons lichaam de gehele dag last van heeft (moeheid, koude ledematen, lastig ontlasten, etc.)

In onze Westerse, snelle gehaaste wereld, lijkt zo’n uitgebreid warm ontbijt wellicht niet te passen. Toch helpt het mij, in de drukte van alle dag, wat een gezin met jonge kinderen met zich mee brengt, goed voor mezelf te zorgen. Ik zit lekkerder en rustiger in mijn vel, wat een positief effect heeft op het verloop van de dag. 
En ik merk ook het verschil, als ik een ochtend besluit wel te starten met brood en kaas. Het maakt me moe, meer prikkelbaar en zorgt ervoor dat mijn lichaam de rest van de dag om eten blijft vragen. Met overgewicht en met een vervelend gevoel in mijn lijf als gevolg. 

Dus om je al wat op weg te helpen vindt je hier wat recepten die simpel te bereiden zijn en je al een goede start van de dag kunnen geven. 

Overigens is deze kijk op voeding weer anders dan die volgens Ayurveda op geneeswijze wordt bekeken. Volgens deze Indiase geneeswijze en kijk op voeding heeft het lichaam enkel tussen 12.00-20.00 voeding nodig en de term ‘intermittent fasting’ wordt ook hiervan afgeleid. De gedachte erachter is dat wij als oermensen (en lichamelijk gezien zijn we dat nog steeds) eerst op zoek moesten naar eten en dus eerst moesten bewegen, voor we gingen eten. 
Mijn inziens daarover is dat het belangrijk is om te kijken naar wat bij jou en je leefstijl past, wat voelt goed voor jou? Probeer beide eens uit en word je bewust van wat je voelt in je lichaam gedurende die dag. 

Wil je nu graag dat ik met je mee kijk naar wat bij jou past? Of is dit allemaal een stapje te ver en zie jij een gezondere leefwijze anders voor ogen? Kom eens met me praten, dan kijken we wat wel bij jou en je leefstijl past. Klik hier om contact met me op te nemen. 

lekkere recepten om zelf te maken:

Klik op de afbeelding om te openen en eventueel uit te printen:

Pancakes met banaan

Lekker met wat agavesiroop en stukjes banaan

Rijstsoep met kip

Vrij van lactose

Salade courgette

Olijfolie is erg gezond!

Appelnoten crumble

Optioneel te combineren met kwark of yoghurt

Soep van peer en pastinaak

Ook keuze lactosevrij